Wat houdt werken als een zzp’er nou eigenlijk in?

Wat houdt werken als een zzp’er nou eigenlijk in?

30 augustus 2022 Uit Door Birte

De kans is groot dat je weleens iemand hebt horen vertellen dat die werkende is als een zzp’er. Een zzp’er is iemand die niet in loondienst werkt, maar als zelfstandige ondernemer verschillende klussen aanneemt. Dit is echter nog een heel breed veld, waar je een hoop dingen uit kunt kiezen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een restaurant of winkel te openen, maar het is ook mogelijk om zelf als architect aan de slag te gaan. Onder de jongeren is het nu populair om door middel van een app op zoek te gaan naar opdrachtgevers met verschillende klussen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan horeca, magazijn en werk in de bouw. In dit artikel kun je meer vinden over hoe je zzp’er kunt worden en wat er nou eigenlijk allemaal bij komt kijken.

 

Waarom zou je zzp’er worden?

Het is natuurlijk niet voor niks zo dat er steeds meer mensen zijn die ervoor kiezen om zzp’er te worden. Je kunt als zzp’er een stuk meer verdienen dan wanneer je in loondienst werkt, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Wanneer jij voor een werkgever werkt zul je namelijk vakantiegeld krijgen en door worden betaald als je ziek bent. Als je werkt als een zzp’er is een opdrachtgever niet verplicht om je iets te betalen als jij niet kunt werken. Het brengt dus ook risico’s met zich mee, maar vaak zul je dan ook een stuk meer kunnen verdienen. Zo kun je op younited.nl een zzp community vinden waar allemaal opdrachtgevers bij elkaar komen. Op een site als deze staan vaak honderden klussen per week. Dit maakt het mogelijk voor jou om het werk te doen wat je leuk vind en bovendien zelf de tijden te kiezen waarop je kunt werken.

 

Wat moet je doen om zzp’er te worden

Wanneer je ervoor kiest om zzp’er te worden is het ten eerste nodig om je in te schrijven bij de KvK. Als je dit doet zullen er een aantal vragen worden gesteld over wat je van plan bent te gaan doen en zul je een KvK-nummer krijgen en een nummer voor de belastingdienst. Een ondernemer moet zelf zijn of haar belastingaangifte doen en het is dan ook belangrijk dat je hier genoeg geld voor opzij legt. Wanneer je dit niet doet, kun je namelijk te maken krijgen met vervelende boetes.