De voordelen en nadelen van een elektrische fiets

De voordelen en nadelen van een elektrische fiets

16 augustus 2022 Uit Door Birte

Om mee te beginnen is de elektrische fiets de laatste tijd steeds populairder geworden. De elektrische fiets is niet meer weg te denken uit het straatbeeld van tegenwoordig. Je ziet ze overal zowel in de steden en tussen de weilanden door.  Jong en oud verplaatsen zich met een elektrische fiets van A naar B. Het is een erg handige uitvinding die veel wordt aangeschaft en veel wordt gebruikt. Van naar werk gaan tot aan naar school gaan. De elektrische fiets wordt steeds populairder voor woon-werkverkeer. Net als bij de gewone fietsen zijn er ook veel opties op het gebied van elektrische fietsen. De keuze in elektrische fietsen is enorm, zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden uit een elektrische stadsfiets, elektrische transportfiets of een elektrische. Maar wat zijn nou de voordelen en nadelen van zo’n elektrische fiets?

Nadelen

Laten we eerst beginnen met de negatieve punten van de elektrische fiets. Het eerste wat opvalt aan de elektrische fiets is de relatief hoge prijs ten opzichte van de gewone fiets. Maar ook tussen de verschillende elektrische fietsen zitten flinke prijsverschillen. Zo zijn er elektrische fietsen al voor rond de €1000 verkrijgbaar, maar een luxe exemplaar van een bekend merk kan al gauw zo’n 2 tot 3 keer zoveel kosten. Door een e-biketweedehands aan te schaffen kan je heel wat geld besparen. Verder hebben de accu’s van de fietsen een beperkte actieradius. Vooral als ze voor een langere tijd worden gebruikt, wordt de accu na verloop van tijd slechter. Daarbij is fietsen zonder elektrische ondersteuning op een elektrische fiets vaak een stuk zwaarder dan bij een gewone fiets. Ook is het onderhoud en de reparaties aan een elektrische fiets naar verhouding duurder dan bij een gewone fiets. Als laatste zijn de elektrische fietsen over het algemeen ook zo’n 5 kilo zwaarder dan een vergelijkbare gewone fiets. Gelukkig hebben veel e-bikes een loop-/duwassistentie, zodat de fiets makkelijker in en uit de berging kan worden gehaald. 

Voordelen 

Natuurlijk zijn er ook veel voordelen aan de elektrische fiets waardoor de fiets zo populair is geworden. De fiets wordt vooral aangeschaft voor extra comfort op de fiets. Dankzij elektrische fietsondersteuning fiets je licht en comfortabel. Ook met tegenwind of als je een heuvel op fietst. Hierdoor kom je zonder veel moeite op je plaats van bestemming. Hierdoor wordt lange afstanden fietsen ook makkelijker en ook zonder moe te worden. Als je van plan bent veel lange afstanden te gaan fietsen is het wel van groot belang om een goede accu te hebben. Let bij aanschaf hier dan ook extra goed op. Naast moeiteloos aankomen op bestemming, kom je ook vaak sneller op bestemming. Dit komt doordat je met een elektrische fiets langer op een hoge snelheid kan fietsen dan bij een gewone fiets. Bijvoorbeeld 25 kilometer per uur, hierdoor concurreert de e-bike ook met andere vervoersmiddelen als een scooter of brommer. Om daarop verder in te gaan is de elektrische fiets ook milieuvriendelijker dan zijn concurrenten. Ze verminder je je eigen uitstoot en vaak kan de accu van een e-bike ook gerecycled worden.