Ben jij al plantenouder?

Ben jij al plantenouder?

9 december 2022 Uit Door Birte

Ben je op zoek naar een nieuwe hobby en wil je graag ergens voor zorgen? Of ben je al de trotse eigenaar van meerdere plantjes, en ben je op zoek naar een leuke nieuwe plantensoort om te adopteren? Wellicht heb ik het al een beetje verklapt, maar in dit artikel word je gegarandeerd overtuigd om plantenouder te worden. Dus, kom op, lees mee, en adopteer vandaag nog je eerste ficus, of een leuke buitenplant!

Het begin

Voordat je meteen vier planten adopteert omdat een blog ergens op het internet dat een goed idee vindt; sta eerst even stil. Sta stil bij het feit dat je een levend iets in huis wil halen, en dat dit onderzoek en aandacht behoeft. Net zoals bij ieder ander levend wezen heeft ook elke plantensoort zijn eigen kwaaltjes, behoeftes en sores. Zo ook nog verschillende subsoorten binnen elke plantensoort. Verdiep je dus rustig en met alle geduld in de verschillende soorten, en dan vooral ook welke goed zouden zijn voor beginners. Nog een stukje advies: begin met één of twee soorten waarvan je vrij zeker bent dat je ze direct goed kan verzorgen. Het zou zonde zijn als je onnodig wordt afgeschrikt van het zijn van plantenouder omdat je in eerste instantie te veel plant op je vork nam. Of, hoe gaat die uitdrukking ook alweer?

De eerste

Nu weet je ongeveer wat je wil én je weet zeker dát je planten wil, maar welke plant raden wij aan? Van het adopteren van welke plant wordt elk beginnend plantenouder nu blij? Dan zouden wij zeggen; een ficus of een palmplant. Cactussen zijn ook altijd leuk, maar zowel de ficus als de palmplanten brengen groen en leven in huis. Een ficus is een perfecte beginnersplant; het is een interessant uitziende plant, die ook wel iets weg heeft van een groot bonsaiboompje, en behoeft simpele maar regelmatige verzorging. Een ficus wordt het meest blij van veel indirect natuurlijk licht en regelmatige voeding. Zowel water in de potgrond als een spray over de bladeren; dan blijft de plant het mooist en trekt het water ook meteen de bladeren in. Ook de palmplant is gelijk een fijne, groene aanwezigheid. Ongeveer hetzelfde verhaal; veel indirect zonlicht en een vochtige lucht. Ook is het aanschaffen van een luchtbevochtiger een goed idee als je veel planten wil.

Kortom, haal je groene vingers uit het vet en haal vandaag nog je eerste plant. Veel plezier, jij jonge plantenouder!